Az Endometriózis Világnapról

Mivel rengetegen követtek és olvastok minket, azt hiszem, érdemes elővenni néha egy-egy komolyabb, minket, nőket érintő témát is. Sajnos ezek közé tartoznak a nőgyógyászati megbetegedések.

Március évek óta az endometriózis elleni küzdelem hónapja világszerte. 
A Nemzetközi Endometriózis Világnap 2017-ben március 25.



De mi ez a betegség és mit kell tudni róla?
Az endometriózis egy rejtélyes és nagyon alattomos megbetegedés. Endometriózis esetén méhnyálkahártya-szövetek nem csupán a méhen belül jelennek meg, hanem a méh üregén kívül is. Megtapadnak a petefészken, petevezetéken, de akár a beleken vagy a húgyhólyagon is. A méhen kívül azonban ugyanúgy reagálnak a hormonális változásokra, mint a méhen belül, vagyis a menstruációs ciklus alkalmával megvastagszakan, és "véreznek". Azonban mivel nincs hová távozzon a vér, az endometriózis egyre növekszik. Ennek következményeként ciszták, hegesedések, belső szervi összenövések alakulhatnak ki.
Az endometriózis - a statisztikák szerint - napjainkban a női meddőség egyik vezető okozója.

Az endometriózis olyan, mint a rák?
Az endometriózis egy jóindulatú megbetegedés, vagyis nem jelent rákos elváltozást, hanem azt jelenti, hogy egészséges szövetek rendellenes helyeken fordulnak elő.

Kiket érinthet?
Döntően a 25 és 35 év közötti, termékeny korban lévő fiatal nőket, de diagnosztizálták már 10 éves kislányoknál és 40 év feletti nőknél is.

Milyen tünetei lehetnek?
Legjellemzőbb a fájdalmas, görcsös menstruáció.
- Krónikus kismedencei fájdalom.
- Fájdalmas szexuális együttlét.
- Egyéb tünetek, mint: deréktáji fájdalom, fájdalmas székletürítés, premenstruációs pecsételő vérzés, rendszertelen menstruáció, meddőség, fokozott vérzés, emésztőszerv-rendszeri panaszok (pl. hasmenés, felfúvódás, székrekedés, főleg a menstruációval összefüggésben), vizelési panaszok, fáradtság.

Amennyiben hasonló tüneteket tapasztalsz magadon, vedd komolyan őket! 
A fájdalmas menstruáció nem a női létünk velejárója!
Keresd fel a nőgyógyászodat, vizsgáltasd ki magad, gyanú esetén pedig fordulj endometriózissal foglalkozó szakemberhez!



Ha érintett vagy, esetleg szeretnél többet megtudni erről a betegségről, csatlakozz az Endometriózis Világnap eseményhez, és vegyél részt a budapesti, vagy a vidéki rendezvényeken! A pontos helyszíneket és dátumokat itt találod.

További, a témával kapcsolatos infókat találsz a Női Egészségért Alapítvány oldalán.

Forrás:
Endosegítő
Endometriózis Magyarország
Babáraváró


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése